مسأله آخرالزمان و حکومت آرمانی موعود تاکنون، مورد توجه بسیاری از اندیشمندان یهودی قرار گرفته است؛ چنان که اعتقاد به آن، از اصول ایمانی آنها شناخته میشود و حتی امروزه، دولتمردان یهود، بعضی از سیاستهای خود را با تکیه بر این موضوع توجیه کرده و آمادگی برای حکومت آخرالزمان را عامل سیاستهای خود بیان میكنند
2. کتب انبیا (نبییم) که به دو بخش انبیای متقدم و متأخر تقسیم میشود. انبیای متقدم، به کتابهای یوشع، داوران، دو کتاب سموئیل و دو کتاب پادشاهان تقسیم میشود و بخش انبیای متاخر که شامل کتابهای اشعیا، ارمیا، حزقیال، هوشع، یوئیل، عاموس، میکاه، ناحوم، حبقوق، صفنیا، حجی، زکریا و ملاکی است.
3.مکتوبات یا کتوبیم (نوشتهها) كه کتابهای مزامیر داوود، امثال سلیمان، ایوب، غزلهای سلیمان، روت، مراثی ارمیا، اِستر، جامعة سلیمان، دانیال، عزرا، نحمیا و دو کتاب تواریخ ایام را در بر میگیرد.
4. کتاب سبعینه (اپوکریفا) نیز یکی از کتب مهم یهودیان است و کتاب مقدس مسیحی، مطابق با آن است، این مجموعه، به سه بخش «کتابهای تاریخی»، «کتابهای حکمت، مناجات، شعر» و «کتابهای پیش گویی» تقسیم میشود. از سوی دیگر، «میشنا» یا همان تورات شفاهی، حاوی قوانین و مقررات الهی است و «تلمود» نیز در باره قوانین کتبی و شفاهی تورات است که پایه و اساس فقه یهود قلمداد میشود(2)
مسأله آخرالزمان و حکومت آرمانی موعود تاکنون، مورد توجه بسیاری از اندیشمندان یهودی قرار گرفته است؛ چنانکه اعتقاد به آن، از اصول ایمانی آنها شناخته میشود و حتی امروزه، دولتمردان یهود، بعضی از سیاستهای خود را با تکیه بر این موضوع توجیه کرده و آمادگی برای حکومت آخرالزمان را عامل سیاستهای خود بیان میكنند. در این آئین آخرالزمان «آچاریت هیامیم».(3) نام دارد كه طی آن هزاران حادثه برای واژگونی جهان كهنه و آغاز مرحلة جدیدی كه در آن همه انسانها خداوند را ـ به عنوان كسی كه بر همه كس و همه چیز حكمرانی میكند ـ میشناسند، رخ میدهد. یكی از حكیمان تلمود میگوید: «پایان دوران را برسان، اما اجازه بده من آن زمان را نبینم.» چون این دوره با كشمكشها و رنجهای فراوانی همراه خواهد بود.
تورات که مبنای اصول اساسی و اعتقادات و اندیشه یهودیت است، در بخشهای نخستین، پس از شرح چگونگی تکوین جهان هستی، خلقت انسان و ذکر تاریخ پیامبران اولیه، هشدارهایی نسبت به آخرالزمان دارد، که در بیشتر پیشگوییهای مربوط به آخرالزمان، خبرهای وحشتناك و نگرانكنندهای وجود دارد. رؤیاها و هشدارها دربارة آخرالزمان و توصیف علائم ظهور موعود، از موضوعهای رایج در ادبیات پیشگویی است و انبیا از تشویش ها و پریشانی های پیش از دوران گشایش سخن گفتهاند.(4) در باب های 38 و 39 كتاب حزقیال، نبرد یأجوج و مأجوج(5) از نشانههای آخرالزمان به شمار رفته است.
توصیف و پیشگویی یوئیل از «روز عظیم و مهیب خداوند» و بلاهای طاقتفرسای آن و گردآوری «باقیماندگان»، نمونهای از این امور است: «آفتاب به تاریكی و ماه به خون مبدل خواهند شد؛ پیش از ظهور یوم عظیم و مهیب خداوند. و واقع خواهد شد هر كس نام خداوند را بخواند نجات یابد ...».(6)
پی نوشت:
1- آشنایی با ادیان بزرگ، ص 110ـ 111.
2- فرهنگ و بینش یهود، ص30
3- Acharit Hayamim
4- دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج 1، مدخل «آخرالزمان»
5- در ترجمه فارسی کتاب مقدس این دو نام به صورت جوج و ماجوج آمده است.
6- یوئیل 2: 31-32.
سید حامد حسینی
بخش مهدویت تبیان